Kanonsalut, musik og korsang i Aars

AARS: Der bliver musik, sang og høje brag når Kimbrergarden, Arosia Koret og Himmerlands Saluteringslaug arrangerer nytårsskydning på lørdag, 31. december.

Af Thorkil Christensen, Onsdag, 28/12/2022 08:00 (Aars Avis / https://www.aars.dk/)

Det sker traditionen tro som afslutning på det gamle år og som en velkomst til det nye på årets sidste dag.

I år er hele arrangemenet flyttet til Aars Lystanlæg, og inden selve saluteringen vil der være afsløring af en mindesten med en bronzebuste af en kendt borger.

Det hele foregår sidst på formiddagen.

Et kvarter før afsløringen af mindestenen affyres en lille kanon på Per Pallesens Plads.

Senere vil der blive skudt “Dansk Løsen”, som er tre skud, oplyser saluteringslaugets formand, Peer Stenild, som udtrykker glæde over, at Kimbrergarden og Arosia Koret har givet tilsagn om at medvirke. Sang, musik og kanonskud er nemlig med til på festlig vis at markere årsskiftet. Og borgmeser Per Bach Laursen har givet tilsagn om at holde en nytårstale.

Peter Stenild har gravet lidt i historien for at finde frem til meningen med saluteringen.

Før radiokommunikationens opståen, var salutering måden hvormed danske skibe og kystartilleriet kunne bekendtgøre overfor hinanden, at de havde fredelige hensigter. I dag anvendes Dansk Løsen som en hædersbevisning i Søværnet og i Artilleriet. Historisk set har afgivelsen af kanonsalut været et signal om en stor festlig begivenhed. De tre skud er fra dengang Norge, Sverige og Danmark var under samme flag, og blev indført af Christian den Fjerde i 1625. Skibe fra Danmark og Norge affyrede tre skud, når de sejlede ind i “fremmed” havn for at vise, at de var danske. Svenske skibe affyrede fire skud. Det går i øvrigt igen når man råber hurra ved festlige lejligheder. I Danmark og Norge råbes tre gange – i Sverige fire.

Begivenheden i Aars Lystanlæg på lørdag bliver med kanonskytter i flotte uniformer.

Godt nok har Aars aldrig været garnisions- eller havneby, men som hjemsted for Himmerlands Saluteringslaug og med en begivenhed som i år finder sted kun få få skridt fra søen i Aars Lystanlæg, begynder tingene at tage form…

Hele nytårsceremonien afsluttes i øvrigt med et lille glas mousserende vin eller vand til alle fremmødte, så der kan skåles velkommen til det nye år.